در این مقاله قصد داریم پس از تعریف دقیق وابستگی برای شما دوستان عزیز، به تعریف انواع وابستگی و پیشگیری از آن بپردازیم. بعد از آن ۵ روش ترک وابستگی را به شما پیشنهاد میکنیم.
وابستگی چیه؟
وابستگی، یعنی عادتکردن به وجود و حضور دائمی افراد. در واقع، پیام اینکه من به شما محتاج هستم رو ارسال میکنید.
وابستگی از کجا نشأت گرفته میشه؟
وابستگی، معمولاً از نداشتن و کاهش پیداکردن حرمت نفس و کمبود و خلاء عاطفی به وجود میاد.
در مقاله از عزت نفس تا اعتماد به نفس دفتر فرهنگی آموزشی فانوس توضیحات بیشتردر این مورد رو مطالعه کنین.
انواع وابستگی
دونوع وابستگی داریم :
۱-منطقی(سالم) : توی این وابستگی هیجان و رفتار هردو فرد معقوله و از روی شناخت و آگاهی، صورت میگیره .
۲-غیر منطقی (ناسالم): توی این نوع، فرد با نبود شخص مقابل، احساس بیهودگی ونابودی میکنه و زندگی رو پوچ تصوّر میکنه. زندگی براش معنایی نداره.
این نوع وابستگی، یک اختلال شخصیتیه و اگه شدّت بگیره نیاز به درمان داره. و بهتون پیشنهاد میکنم در ادامه ۵ روش ترک وابستگی را مطالعه کنید.
روش پیشگیری از وابستگی
چیکار کنیم که به آسونی به دیگران وابسته نشیم؟
حس زیباییه که دیگران، ما رو باور داشته باشن و در بعضی از مسئولیّتها و کارها حتی به ما افتخار کنن و مشوّق درجه یک ما باشن. صحبتهای اونها به ما دلگرمی میبخشه و احساس بزرگی و ارزشمندی میکنیم. از طرفی خداوند از مردم استفاده میکنه تا به ما کمک کنه به سمت اهداف حرکت کنیم؛ امّا یه نکته! شما نباید بزرگی و ارزشی که در خودتون احساس میکنید رو به دیگران ربط بدید و مدام با خودتون تکرار کنید که دلیل حال خوب شما اطرافیان هستن. اگه از این اشخاص هستین .لطفاً توقف کنید.
شما نباید حس خوبی که از جانب دیگران دریافت میکنید تبدیل به عادت کنید چون به مرور باعث وابستگی شما به افراد میشه. درست مثل این میمونه که دیگران رو موادمخدّر بدونید و زمانی که نیاز و انتظار شما رو برآورده نکنه ناامید ودلسرد میشید و پیوسته کارهای عجیبی میکنید که نظرشون رو جلب کنید. برای ترک چنین عادتی روانشناسان دفتر فرهنگی آموزشی فانوس ۵ روش ترک وابستگی را به پیشنهاد میکند:
۵ روش ترک وابستگی
۱٫کشف دنیای درون خود
۲٫افزایش اعتمادبهنفس و جرئتورزی
۳٫الگو بردای از افراد موفّق و قوی
۴ . پیدا کردن دلایل وابستگی
۵٫تنهایی و خلوت کردن با خود
۱).کشف دنیای درون:
وقتی کمی به خودآگاهی دنیای درون توجه کنید؛ دیگه نیاز به تأیید و تمجید استعدادها وجذّابیتهاتون از جانب دیگران نیستید.
۲).افزایش اعتماد به نفس وجرئتورزی:
اگه توی گذشته از سخنرانی که انجام میدادید و نظر دیگران برای شما مهم بود؛ این
عادت رو کنار بذارید. شونههاتون رو صاف کنید؛ سرتون رو بالا بگیرید و توی جمع وارد شید و بدون توجّه به نظر و واکنش دیگران صحبت کنید.
۳).الگوبرداری از افراد موفق:
زمانی که افرادی که مشاهده میکنید که علی رغم وابستگیهای شدید خودشون تونستن بر مشکلشون غلبه کنن و زندگی شادتری بهدست اووردن شما نیز میتونید از اونها الگوبرداری کنین و راهی که اونها رفتن رو یاد بگیرید.
۴). پیدا کردن دلایل وابستگی :
یک کاغذ سفید بردارید و تمام چیزها و اتفاقهایی که باعث ناراحتی ونارضایتی شما میشن و وابستگی ایجاد میکنن رو یادداشت کنید. هم فشار ذهنی شما کم میشه و هم زبالههای فکریتون رو تخلیه میکنید.
۵٫)تجربهکردن تنهایی و خلوت با خود:
تنهایی رو تجربه کنید و به خودتون اجازهٔ لذّت از این فضا رو بدید و کارهای مورد علاقهتون رو انجام بدید؛ از جمله: کتاب خوندن، ورزش کردن، یادگیری چیزهای جدید. سعی کنید لحظات ناب و شادیبخش برای خودتون فراهم کنید.
تا گم نشوی چیزی در تو پیدا نشود (خودت رو کشف کن)
مرگ آری، زبونی هرگز، فقر آری، وابستگی هرگز!
نهج البلاغه حکمت۳۹۶
ساجده حیدری
دفترفرهنگی آموزشی فانوس